Welkom bij deze nieuwe blogreeks “De mens achter de medewerker/monteur”!
Al meer dan 100 jaar zijn wij één van de trotse spelers in de elektrotechniek, met een team van 180 gedreven professionals die werken op unieke locaties in en rondom Amsterdam. Bij SDR draait het niet alleen om vakmanschap, maar ook om de mensen die ons bedrijf maken.
In deze blogreeks nemen we je daarom graag mee in de wereld van onze medewerkers, niet als monteurs, projectleiders, werkvoorbereiders of wat zij doen voor ons bedrijf, maar als individuen met bijzondere passies en verhalen. Van helden die werken bij de reddingsbrigade tot creatieve zielen die buiten werktijd op het podium staan: ontdek de veelzijdigheid en collegialiteit die onze familiaire sfeer zo bijzonder maken. Want bij SDR geldt: “Alles voor de klant en voor elkaar” – en dat geldt zeker ook voor de mensen achter de monteur.
Werkvoorbereider en engineer
We beginnen onze reeks met het verhaal van Leo van Veldhuijsen. In het dagelijkse leven werkt Leo bij ons als werkvoorbereider en engineer bij de afdeling beveiliging. Een ontwerp voor een brandmeld- en ontruimingsinstallatie of een programma van eisen? Daarvoor staan we bij Leo aan z’n bureau. Er komt dan ook een hoop afstemming en samenwerking kijken bij zijn werk en dat ook nog eens op de afdeling waarbij de veiligheid van gebruikers van een pand voorop staat.
En precies dit laatste is iets waarvan het innerlijke vuurtje van Leo harder gaat branden: samenwerken met anderen om te werken aan onze veiligheid. Geen wonder dus dat de match met de reddingsbrigade een schot in de roos was, want Leo is daar al van jongs af aan werkzaam als vrijwilliger.
Vrijwilliger bij de reddingsbrigade in Zandvoort en Haarlem
“34 jaar geleden ben ik als vrijwilliger begonnen bij de reddingsbrigade. De reddingsbrigade staat vaak demonstraties te geven of is aanwezig bij grote evenementen op het strand of bij een plas en zo kwam ik er toevallig mee in aanraking. Tegenwoordig is dit iets wat ik zelf doe om anderen te enthousiasmeren zich bij ons aan te sluiten.”
Wat doe je precies als vrijwilliger bij de reddingsbrigade?
“Ik doe een hele hoop! Na het behalen van diverse diploma’s stroomde ik uiteindelijk door naar de instructeursopleiding. Na het afronden van deze opleiding mocht ik mezelf instructeur noemen en kon ik lesgeven in lifesaving en lifeguarding zoals dat tegenwoordig heet. En inmiddels neem ik ook examens af en ben ik zelfs de voorzitter van de examencommissie.
Naast dat alles ben ik dus ook actief als senior lifeguard, waarbij ik de reddingspost beman op het strand van Zandvoort en Haarlem en 24 uur per dag oproepbaar ben voor calamiteiten. Van alles komt voorbij: van kwallenbeten tot echt reddingswerk waarbij we slachtoffers redden of mee helpen zoeken naar vermiste personen.”
Wat is het meest bijzondere verhaal wat je nog bijstaat?
“Dat was eigenlijk iets wat gebeurde buiten de reddingsbrigade om. Het ging om een aanrijding, waarbij de auto was doorgereden. Het ging om een jonge fietser die bewusteloos op de grond lag. Aangezien ik alle papieren heb om te helpen wist ik precies wat er moest gebeuren totdat de andere hulpdiensten zoals ambulance en politie ter plaatse waren. Hij is uiteindelijk in het ziekenhuis geopereerd en de chirurg ter plaatse liet weten dat het kantje boord was. Gelukkig hoorde ik achteraf dat alles goed met hem ging. Je hoort jammer genoeg vaak niks meer van de mensen die je hebt gered.
Met dit vrijwilligerswerk maak je soms echt heftige dingen mee. Je moet dus wel een soort knop om kunnen zetten. Gelukkig heb je wel een team waarmee je altijd kunt praten. Het teamgevoel is sowieso heel sterk aanwezig. Dat is ook het geval met hulpverleners zoals het ambulancepersoneel, politie, de handhaving en brandweer. Je oefent namelijk ook met elkaar om goed op elkaar ingespeeld te zijn.”
Wat vind je zo mooi aan jouw werk bij de reddingsbrigade?
“Puur voor mezelf is het een nuttige manier om ook sportief te blijven, maar het mooist vind ik om als instructeur kinderen op te leiden, zowel om hun zwemdiploma’s te halen, maar het liefst ook diploma’s zwemmend redden en het allermooist is als ze uiteindelijk ook echt verder gaan hiermee. Maar de blije koppies die je ziet als je ze de diploma’s uitreikt, ja, dat vind ik heel mooi!
Een dag als lifeguard is ook steeds anders. Zo heb je het ene moment een kiter die in de problemen zit, of laatst hadden we een catamaran waarvan de mast was gebroken die daarom een vuurpijl afvuurde, en het andere moment ben je EHBO aan het verlenen of aan het helpen bij een kwallenbeet.
Maar het gaat verder dan werken op het strand of de binnenwateren. Ook bij (sport)evenementen of festivals vangen we mensen op die hulp nodig hebben. En bij grootschalige waterongevallen help je mee. Zo ben ik vorig jaar met de overstromingen in Limburg en België in Luik geweest.”
Wij zijn als SDR maar wat trots op de inzet die Leo toont voor onze medemens en daarnaast is hij ook nog eens een fijne collega.
De volgende “Mens achter de monteur” gaan we een totaal andere kant laten zien, dan vertellen we je meer over leidinggevend-monteur Singelmar Hosé, die op zijn geboorte-eiland Curaçao niet meer onherkenbaar over straat kan!