Skip to main content

SDR als opleider

Hoe wij bij SDR denken over opleiden
‘Bij SDR hechten wij veel waarde aan de ontwikkeling van onze collega’s. Studeren vergroot niet alleen je kennis, het houdt de geest scherp, maak je beter inzetbaar en vergroot de loyaliteit naar je bedrijf. Wij geven je niet zomaar op voor een studie, maar overleggen regelmatig met je over je opleidingsbehoefte. Overigens denken wij bij opleiden niet alleen aan het volgen van een opleiding bij een opleidingsinstituut, maar bijvoorbeeld ook aan opleiden op de werkplek’, vertelt Sonja.

Dat klinkt makkelijk, maar je moet het wel regelen. Zo maken we tijd vrij voor het geven van interne workshops. Dan vertelt een medewerker zijn collega’s bijvoorbeeld van alles over een specifiek IT-programma, of over het lezen en interpreteren van contracten en algemene voorwaarden. Dit maakt kennisoverdracht leuk. Ook hebben alle SDR medewerkers heel 2020 gratis toegang tot de online trainingen en workshops van trainingsinstituut Good Habitz. Maar er wordt ook tijd vrijgemaakt voor leerlingen om hen kennis te laten maken met het vak, zoals onlangs voor het bezoek van de eerstejaars elektrotechniek niveau 4 leerlingen van ROC Amsterdam. Ook zijn wij aangesloten bij Vakschool Technische Bedrijven (VTI). VTI bestaat uit zo’n zestig organisaties die als doel hebben het onderwijs en de instroom in de techniek te verbeteren.

We weten allemaal dat de arbeidsmarkt erg onder druk staat. Onze toekomstige monteurs moeten wij NU en ZELF opleiden. Daarom investeren wij veel in leer-werkplekken op alle niveaus. Op dit werken er 24 medewerkers in een leer-werktraject, niveau 2 en 3. Daarnaast werken elke stageperiode zo’n vijf tot tien stagiairs op zowel kantoor als in de uitvoering.

‘Hoe wij dit regelen? Het begeleiden van zo’n vijfentwintig tot dertig leerlingen doe je er niet zomaar even bij. Wij willen dat onze lerende collega’s, of het nu gaat om een stage of een leer-werktraject, een zinvolle tijd bij SDR hebben. En hopen natuurlijk dat ze blijven of terugkomen na hun stage. Naast de dagelijkse begeleiding door de leidinggevende hebben wij voor deze collega’s twee leerlingbegeleiders die regelmatig bij ze langs gaan. De leerlingbegeleiders evalueren de studie, helpen als een studieonderdeel niet helemaal lukt, en zijn de schakel tussen school, de leerling en SDR. Daarnaast spreken ze ook regelmatig met de leidinggevende om te borgen dat het geleerde ook in de praktijk gebracht wordt’, aldus Sonja.

Naast begeleiding van de leerlingen geven wij ook extra ondersteuning aan de leidinggevenden. Niet alleen door de leerlingbegeleiders, maar ook door het aanbieden van opleidingen. Recent hebben een aantal collega’s het leertraject werkplekbegeleider afgerond. In dit leertraject leert de leidinggevende op een heel praktische manier hoe je het beste iemand iets kunt leren, hoe leren mensen, hoe motiveer en stimuleer je mensen. Maar ook, hoe ziet die studie eruit, wat moeten ze eigenlijk leren. Belangrijk, want voor menig leidinggevende is de opleiding elektrotechniek alweer een tijdje geleden.

Hebben wij het Ei van Columbus gevonden? Nee, ook wij lopen af en toe nog tegen zaken aan. Maar opleiden zit in ons DNA, dus we verzinnen er een oplossing voor. Zo pragmatisch zijn wij. Kan iedereen dan zomaar een opleiding volgen? We doen niet aan certificaten verzamelen. De opleiding moet wel een doel hebben, voor je werk nu, of je werk in de toekomst, of voor je persoonlijke ontwikkeling. Een ruime maatstaf, maar niet helemaal ongelimiteerd.

Wil je meer weten over hoe wij denken over opleiden, neem dan contact op via 020-5110880 of per email: sonja.landkroon@sdr.nl.